čtvrtek 29. května 2014

Tři bílé jedy

Dlouho jsem mlíko ve svém životě viděl jako problém. Dneska vím, že neschopnost mého těla popasovat se s mléčnými produkty je jedna velká příležitost a skoro až dar.

Jeden vtip říká, že ve dvaceti se z třídenní kalby člověk vzpamatovává jeden den. Zatímco v pětatřiceti se to obrací a z jednodenního flámu má člověk na tři dny vystaráno. Něco pravdy na tom bude. Po překročení 35 let jsem začal pozorovat, že mě občas bolí klouby, večer jsem ztahaný jako kůň a po každém škrábnutí mě zůstane slušná jizva.

Začal jsem tedy řešit… stravu – protože jsme to co jíme. A pokud tělo zatížíme už na vstupu jedem, nelze čekat, že bude mít energii ještě na něco dalšího. Postupně jsem se dozvídal o různých výživových směrech, třeba o "makrobiotice" či paleu. V lecčems si dost protiřečí, resp. se vydávají jiným směrem, ale kolem mlíka panuje relativní shoda. Člověk rozhodně není zařízen na to, aby v dospělosti pil mléko, a už vůbec ne kravské. Tečka. Příroda prostě při designu našeho trávicího traktu nepočítala s tím, že by se člověk měl v dospělosti krmit jako tele. A pár století genom rozhodně nezmění.

A tak jsem si uvědomil, jaké mám vlastně štěstí! Mlíko mám vyřazené z jídelníčku bezmála 12 let. Tucet let tak nejenže nejím jakékoliv mléčné produkty, které by mě hnily ve střevech ale také skoro žádné cukrovinky apod. Díky mlíku tak netrápím své tělo v takové míře jako jiní nadbytečným přísunem cukru a mouky.

Jsou to tři bílé jedy: mlíko, cukr a mouka – které dle mě mohou za obezitu populace a velké množství tzv. civilizačních chorob. Nedobrovolně, ale nakonec rád, jsem v první třetině jejich eliminace ze své stravy. Aby se mě povedlo udělat i ty další dva kroky zkusím se opřít o „Jídlo na prvním místě“ a program Whole30 které se opírají o jistou formu paleo filozofie.

Uvidím jestli se mě to povede…
Stay tuned

Žádné komentáře:

Okomentovat